Om

Hantverksdrycker fån Gränna

Ödman berättar om stadens glada, blida och vänliga invånare och om deras tre förnämsta specialiteter: rödpäron, polkagrisar och det förträffliga, uppfriskande enbärsdrickat: 

"Enbärsdrickat som ingenstädes har den fina arom och smak som i Grenna om det äfven finnes här och där på andra orter i Sverige. Den förträffliga drycken har där redan fått en sådan utbredning, att vi ej kunna frånkänna den rang, heder och värdighet af speciell Grennadryck."

Pastorns Musteri vill förvalta traditionen att brygga hantverksdrycker i Gränna. Vårt musteri och bryggeri är beläget mitt i hjärtat av Gränna där vi tar tillvara trädgårdarnas skörd för att på så sätt bevara den goda smaken av Gränna.

 

När jag inte är på plats i musteriet arbetar jag som pastor, kreatör och kommunikatör. 

 

Under medeltidens klosterliv kombinerades bön och arbete. För många munkar blev trädgårdsodling och bryggeriverksamhet ett sätt att livnära sig. Klosterbrödernas hållbara livsstil inspirerar också en nutida pastor.

 

Niklas Hallman, pastor och mustmästare

"Utan att öfverdrifva kan jag säga, att den som inte sett Grenna, han har inte sett det täckaste och mest idylliska, som i småstadsväg finnes att se i vårt kära fädernesland."

I Svenska Turistföreningens årsskrift från 1895 skriver artikelförfattaren Ödman om sin resa till Gränna.

Han skriver om stadens lummiga trädgårdar med överflöd av allehanda fruktträd, dess idylliska frid och dess förtjusande läge mellan Vätterns kristallklara djup och Grännabergets mineralrika, skyddande sluttning.

 

Hävdevägen 50, 563 31 GRÄNNA

Tfn 0761-45 66 49

E-post: kontakt@pastornsmusteri.se